یکی از سریع ترین و به صرفه ترین روش های تولید جواهرات طلا و نقره، استفاده از پرینتر های سه بعدی و ریختهگری طرح های کامپیوتری میباشد. پرینتر های سه بعدی رزینی اغلب به خاطر سطح صاف و دقت بالای آن ها برای صنعت جواهر سازی انتخاب می شوند اما کدام تکنولوژی تابش برای صنعت جواهرات مناسب تر است؟ در این نوشته قصد داریم با مقایسه کردن انواع پرینتر ها، شما را در انتخاب پرینتر سه بعدی مورد نظرتان راهنمایی کنیم.
رایج ترین و محبوب ترین نوع پرینتر سه بعدی، پرینتر های FDM یا Fused Deposition Modeling هستند. پرینتر های FDM با ذوب یگ فیلامنت پلیمری و قرار دادن دقیق آن از طریق یک نازل کوچک لایه ها را به ترتیب ایجاد میکنند و تا وقتی که لایه ها هنوز نرم هستند به یکدیگر می چسبند و یک جسم یکنواخت تولید می کنند. پرینتر های FDM بسیار کم هزینه هستند و برای استفاده های خانگی و سرگرمی بهترین گزینه می باشند، اما از آنجایی که دقت و ظرافت پرینتر های FDM به اندازه کافی بالا نیست، نمی توان از آن ها برای تولید قطعات ظریف و کوچک استفاده کرد.
برای ساخت قطعات ظریف و دقیق، پرینتر های سه بعدی رزینی بی رقیب هستند. این پرینتر ها بر اساس تکنولوژی تابش به سه دسته تقسیم میشوند که با تاباندن نور فرابنفش به رزین حساس به این نور، لایه های نازک از جسم سه بعدی را شکل می دهند تا برای مثال الگوهای دقیق و پیچیده از حلقه ها، گردنبندها، گوشواره ها و یا قطعات دقیق مهندسی و دندانپزشکی را خلق کنند.
پرینتر رزینی SLA یا Stereolithography با کمک یک آینهی متحرک، نور لیزر را روی رزین میتاباند تا هر لایه از مدل سه بعدی را ایجاد کند. از آنجایی که لیزر این پرینتر ها به پیکسل محدود نیست و میتواند آزادانه حرکت کند و نتایج پرینت آن ظریف و دقیق است اما تاباندن لیزر به تمام نقاط و لایه به لایه بسیار زمانبر است. از این رو پرینترهای SLA برای ساخت قطعات بسیار دقیق و کوچک توصیه می شوند اما به دلیل سرعت بسیار پایین این پرینتر ها، نمیتوان از آن ها برای تولید انبوه استفاده کرد.
در پرینتر های DLP یا Digital Light Processing یک پروژکتور تصویر هر لایه از مدل سه بعدی را به صورت نور فرابنفش به مخزن رزین میتاباند تا هر لایه به ترتیب در رزین شکل بگیرد. این روش تا 10 برابر از روش لیزری SLA سریع تر است اما کیفیت و دقت جزئیات آن به کیفیت پروژکتور بستگی دارد و از آنجایی که نور پروژکتر از لنز شیشهای عبور می کند، در پرینتهای بزرگتر شکست نور باعث کاهش دقت چاپ در اطراف مدل سه بعدی میشود. این پروژکتور ها بسته به تراکم پیکسلی که ایجاد می کنند می توانند بسیار گران قیمت باشند. این پروژکتور ها در پرینتر های تاپ دان (top-down تابش از بالا به پایین) نیز استفاده می شوند که کار کردن با آن ها بسیار آسان تر از پرینتر های دیگر است و نتایج بسیار خوبی خلق می کنند. از مزایای دیگر پرینتر های DLP عمر بسیار بالای آنها است که سال ها می توانند بدون تعویض پروژکتور به کار خود ادامه دهند.
جدیدترین تکنولوژی تابش در پرینترهای سه بعدی تابش LCD یا Liquid Crystal Display است که نور فرابنفش را توسط یک نمایشگر مخصوص به صورت موازی به لایه ای نازک از رزین در مخزن میتاباند تا هر لایه از مدل سه بعدی را شکل دهد. از آنجایی که مانند پرینتر های DLP هر لایه به صورت کامل شکل میگیرد سرعت پرینت بسیار بالایی دارد و دقت و جزئیات آن ها بسته به نمایشگر آن می تواند بسیار دقیق باشد. تراکم پیکسلی 4K و 8K این پرینتر ها به خاطر دقت و ظرافت بالایی که دارند در ساخت قطعات مهندسی، دندانپزشکی و طلاسازی بسیار محبوب هستند.